Núria Morera
El treball i la distribució dels seus productes a La Draga
La Draga |
La conferència tractarà els resultats obtinguts d’aquesta anàlisi espacial elaborada, centrant l’explicació en com es va desenvolupar el treball i com es van distribuir els seus productes. Observant així, el caràcter ‘igualitari’ d’aquesta primera societat pagesa.
10 de maig de 2019
Joan Madurell
Mamuts, hipopòtams i tigres de dents de sabre al Pla de l'Estany fa un milió d'anys
Joan Madurell
Mamuts, hipopòtams i tigres de dents de sabre al Pla de l'Estany fa un milió d'anys
Incarcal |
Ara bé, al voltant de fa 1 milió d’anys aquesta ciclicitat es veu interrompuda durant prop de mig milió d’anys d’inestabilitat on els períodes temperats esdevenen molt curts temporalment i els polsos climàtics freds esdevenen molt severs i tenen una duració temporal molt llarga, aquesta època de transició anomenada ‘Early-Middle Pleistocene Transisiton’ està associada a l’Europa Mediterrània amb l’extinció de nombroses espècies de grans mamífers i l’arribada d’altres formes molt similars a les que habiten avui en dia als nostres ecosistemes.
En aquest marc cronològic i climàtic s’emmarquen els jaciments del complex d’Incarcal descoberts als anys 60 del segle passat i que s’excaven sistemàticament des de l’any 1984. Aquí tigres dents de sabre, hienes de 120kg i hipopòtams formen part d’un ecosistema característic que desapareixerà de l’Europa mediterrània com a conseqüència dels intensos canvis climàtics.
17 de maig de 2019
Alfons Díaz
Roca Foradada, l'excel·lència d'un jaciment neandertal a l'aire lliure (Fontcoberta)
Roca Foradada |
En l’exposició oral que es proposa, presentarem les darreres troballes realitzades durant la campanya 2018 i les noves interpretacions que ens permeten atribuir una nova dimensió a un dels jaciments neandertals més singulars de les comarques gironines.
24 de maig de 2019
Marta Santos i Joaquim Tremoleda
El nou projecte de recerca sobre les àrees portuàries d'Empúries
Empúries |
Es tracta d’un projecte multidisciplinari que s’estructura en dos grans línies d’investigació. La primera fa referència a les intervencions arqueològiques previstes en diferents punts del conjunt emporità i, la segona, a les recerques geomorfològiques i paleoambientals dels diferents espais portuaris.
31 de maig de 2019
Julià Maroto i Ferran Millan
La zona exterrna del Cau del Roure: descoberta i excavació d'un jaciment a l'aire lliure al paratge de les coves del Reclau (Serinyà)
Cau del Roure |
Entre l’any 2013 i 2018 s’ha procedit a la seva excavació sistemàtica i completa, en una superfície definida de 24 m2. El jaciment consta essencialment d’un únic estrat, que segons les dades radiomètriques preliminars i geològiques es podria haver format a finals del plistocè mitjà o inicis del plistocè superior.
El contingut d’aquest estrat està compost majoritàriament per un bon nombre de restes de grans mamífers, corresponents principalment a ur, cérvol i cavall. Aquestes restes semblen haver estar aportades per la hiena tacada (o de les cavernes), i per tant el lloc podria haver estat un “berenador” d’aquest gran carnívor. Secundàriament hi ha una presència diversa de mitjans i petits mamífers, i de gasteròpodes continentals. Finalment hi ha una aportació modesta, però significativa, d’eines de pedra del paleolític mitjà, que ens indica que els neandertals també visitaren el lloc.
7 de juny de 2019
Maribel Fuertes
Els enterraments islàmics localitzats a la necròpolis alt medieval del riu Galligants (Girona, Gironès)
Necròpolis alt medieval del riu Galligants (Girona) |
La troballa presenta unes dades inèdites a la ciutat de Girona, que vénen a il•luminar un període històric conegut de manera molt escadussera a través de la documentació conservada, principalment d’origen àrab. Es més, amplia el registre arqueològic d’aquesta fase a tota la zona de la Marca Superior on, ara per ara, les troballes de necròpolis islàmiques són molt puntuals.
14 de juny de 2019
Pere Castanyer i Joan Frigola
Vilauba (1978-2018): Balanç d'un projecte de recerca arqueològica singular
Vilauba |
En paral·lel, tanmateix, la recerca continua i segueix aportant any a any novetats significatives, com la troballa de diverses estructures relacionades amb una petita àrea artesanal dedicada a la fabricació de ceràmica o la delimitació d’un celler associat al trull visigot. Més sorprenent encara fou la descoberta, el 2018, d’un retall de grans dimensions que contenia abundant material de finals del segle I dC. Es tracta d’un interessant context tancat que ens permetrà conèixer millor com era la vil·la en època Flàvia i com vivien els seus ocupants.